UMETNA INTELIGENCA V PRAVU


Aljana Marolt

UVOD

Umetna inteligenca(UI), je simulacija človeške inteligence s stroji, za izvajanje nalog, ki jih običajno pripravljajo ljudje. Obstaja že od 50-tih let prejšnjega stoletja. Sistem UI izkorišča inteligentne algoritme, ki razvrščajo, analizirajo in dajejo napovedi iz velikih količin podatkov. Danes ima zelo velik pomen pri človeku, pojavlja se v vsakdanjem življenju, pojavila se je v zdravstvu, umetnosti, pri kuhanju in tudi v pravu. Kljub dolgotrajnem obotavljanju prava industrije glede sprejetja nove tehnologije, so jo sprejeli tudi v odvetniških pisarnah. Današnja umetna inteligenca pomaga avtomatizirati rutinska opravila in racionalizirati poteke dela, kar privede do povečane učinkovitosti in prihrankov stroškov. Ko se manj časa porabi za ročna opravila, ima odvetnik več časa za stranko. V pisni nalogi bom obravnavala temo UI v pravu. Za globljo raziskavo sem uporabljala Chat GPT.

Slika 1:. Dr Irene Pietropaoli, slika prikazuje dilemo med UI in človeško pametjo, 2023

JEDRO

Malo verjetno je, da bo UI nadomestila odvetnike. To je predvsem zato, ker tehnologija nima zmožnosti reševanja kompleksnih izzivov, kritičnega razmišljanja in empatije, ki je zelo pomembna za odnos s stranko. Kljub temu obstajajo področja, na katerih je UI lahko koristna. Pravna industrija trenutno uporablja UI v številnih vidikih svojega dela. V odvetniških pisarnah morda ni izrecno opazna, vendar pomaga odvetnikom in para pravnikom, da bolje opravljajo svoje delo. Pomaga jim preoblikovati njihovo prakso tako, da stranke postavi na prvo mesto.
Znanih je več načinov kako lahko odvetniki uporabljajo UI v svojih podjetjih. Poznamo e-odkrivanje, to je najpogostejša in najenostavnejša oblika umetne inteligence. Je postopek skeniranja elektronskih informacij za pridobitev neprivilegiranih informacij pomembnih za primer ali zahtevek. Programska oprema jim omogoča skeniranje dokumentov z uporabo iskalnih izrazov ali posebnih parametrov, kot so datumi ali geografska lokacija. Odvetniki prejmejo skoraj takojšne odgovore, kar je bistveno hitreje kot skeniranje tiskanih kopij. Dodatni čas, ki jim ostane, lahko porabijo za odkrivanje več ustreznih informacij.
Pri pravnih raziskavah lahko UI, podobno kot programska oprema za e-odkrivanje, naredi postopek hitrejši in učinkovitejši. Programska oprema za pravno raziskovanje, ki jo poganja UI, odvetnikom omogoča hitro skeniranje in iskanje po velikih bazah podatkov vključno z predpisi, statusi, sodne prakse in drugo. S programsko opremo za pravne raziskave lahko odvetniki zbirajo podatke in jim pomagajo razumeti precedens. Izvajanje obsežnejših raziskav pri večjih hitrostih odvetnikom prihrani čas, kar strankam na koncu prihrani denar. Orodja, ki se integrirajo s programsko opremo za upravljanje prakse kot je na primer »Casetext« uporabnikom omogočajo izvajanje in pripenjanje raziskav neposredno k ustreznim podrobnostim primera, kar omogoča še večjo učinkovitost.
Pri upravljanju in avtomatizaciji dokumentov ima shranjevanje elektronskih dokumentov podobne izzive kot pri shranjevanju papirnih dokumentov. Elektronski zapisi zasedejo manj fizičnega prostora, vendar je razvrščanje in iskanje dokumentov še vedno zahtevno. Z uporabo funkcij označevanja in profiliranja programska oprema za upravljanje dokumentov, ki temelji na UI, shranjuje in organizira pravne datoteke, vključno s pogodbami, spisi, primerov, opombami in e-pošto. Ta način shranjevanja in organiziranja digitalnih datotek, skupaj z iskanjem po celotnem besedilu omogoča veliko lažje iskanje dokumentov. Rešitve za upravljanje dokumentov omogočajo tudi ID dokumenta in privilegije prijave ali odjave za vzdrževanje nadzora različic in varnosti. Programska oprema se lahko poveže tudi z drugimi sistemi, kot so Microsoft Office, za preprosto skupno rabo datotek z drugimi. Avtomatizacija dokumentov pomaga odvetniškim pisarnam ustvarjati dokumente z uporabo inteligentnih predlogov. Tako lahko pravniki samodejno izpolnijo polja obrazca neposredno iz evidenc primerov v predloge, s čimer prihranijo čas in trud. Zagotavlja centraliziran in učinkovit postopek za izdelavo dopisov, vlog, računov faktur in drugih pravnih dokumentov. Torej UI lahko analizira veliko količino pravnih dokumentov in s pomočjo strojnega učenja in obdelave naravnega jezika prepozna vzorce, pomembne informacije in tveganja.

V pravu je zelo pomembna skrbnost in natančnost, zato izvajanje skrbnega pregleda pogosto zahteva, da pravniki pregledajo veliko število dokumentov. UI pa lahko pomaga in hitreje pregleda dokumente. Programska oprema za skrbni pregled z UI, lahko opazi tudi različice ali spremembe v dokumentih. To vse pa lahko naredi le v nekaj sekundah. Čeprav je še vedno priporočen človeški pregled podatkov, lahko odvetniki izkoristijo drastično zmanjšanje ročnega pregleda dokumentov.

Odvetniška UI lahko tudi hitro pregleda precedenčne primere, ki so potrebni za ugotavljanje upravičenosti sodnega postopka ali količinsko opredelitev vrednosti tožbe. S tem odvetnikom pomaga pripraviti natančnejše in ustreznejše dokumente na podlagi teh podatkov.

UI lahko nudi pravno svetovanje na podlagi analize specifičnih situacij in primerov. Lahko ustvari priporočila glede pravnih korakov ali strategij na podlagi vstopnih podatkov od strank. Lahko tudi napove izide pravnih primerov na podlagi zgodovinskih podatkov in analize podobnih informacij.

Uporaba UI ima lahko velike koristi za podjetje in za stranko. UI Povečuje sposobnosti pravnih strokovnjakov za opravljanje njihovega dela. Na splošno pomaga skrajšati čas porabljen za ročna opravila in sprosti več časa, ki ga lahko posvetijo vzpostavljanju odnosov in dejavnostim osredotočenim na stranke. Uporaba UI za avtomatizacijo rutinskih ročnih opravil in razmišljanje o idejah, pomaga izboljšati učinkovitost v celotnem podjetju. UI z pomočjo strojnega učenja lahko zmanjša ovire do pravice, predvsem visoke stroške dostopa do pravne pomoči. Tako se izboljša dostop do pravnega varstva, saj s prihrankom časa pri ročnem in rutinskem delu lahko odvetnik zmanjša stroške za stranke. S prihranjenim časom lahko nudi pomoč več strankam. Lahko pa tudi bolje spozna svoje stranke in resnično razume kako in zakaj potrebujejo pomoč. Tako dobi odvetnik ugled zaupanja vrednega svetovalca, ki si vzame čas da spozna svoje stranke in zagotovi učinkovitost in pravočasno storitev. S tem si zagotovi svetlo prihodnost v svojem poklicu. UI spodbuja večjo produktivnost z racionalizacijo procesov zato so odvetniki lahko učinkovitejši pri svojem delu.

slika 2.: Adobe stock, robot predaja svoje znanje človeku, 2023

Čeprav ima UI v pravu veliko prednosti, so jo odvetniki še vedno dolžni uporabljati odgovorno. Obstajajo izzivi in premisleki med njimi iz etičnih vidikov, saj umetna inteligenca odpira vprašanja etike, ki bi jih morale odvetniške družbe upoštevati, zlasti možnost pristranskosti. Etika je bila vedno v središču pravne industrije. Odvetniki igrajo sestavni del ohranjanja pravice in morajo vedno izkazovati najvišje standarde etičnega ravnanja. Ker pa UI uporablja podatke, ki prihajajo od ljudi za ustvarjanje rezultatov in napovedi, ljudje pa so lahko pristranski, je tudi UI lahko pristranska. To pomeni, da če so podatki iz katerih črpa pristranski, bodo tudi rezultati, ki jih ustvari. To lahko vodi do nepravičnih rezultatov in ogrožanega pravnega zastopanja. Lahko pa povzroči težave z natančnostjo, zasebnostjo in odgovornostjo. Natančnost je največja ovira, ki preprečuje sprejetje UI v pravu. Zaradi težkega razumevanja algoritmov, so številni uporabniki skeptični do tega. Odločitev, ki jo sprejme program, ima lahko pomembne posledice na življenja ljudi. Sistem UI se pogosto zanaša na ogromne količine podatkov vključno z zelo občutljivimi in zaupnimi informacijami. Pri uporabi tehnologije mora odvetnik zagotoviti, da sistem UI spoštuje stroge predpise o zasebnosti podatkov in mora biti seznanjen z politiko zasebnosti in pogoji uporabe storitve. Podatki se morajo uporabljati samo za namene, za katere so bili zbrani. Z UI tudi težko ugotovimo, kdo je odgovoren za napake, ki se pojavijo. Odvetniki morajo postaviti jasne meje, ko uporabljajo UI. Ne smejo jo uporabljati kot nadomestilo, ampak kot dopolnilo k delu, saj ni nadomestilo za odvetniško usposabljanje in modrost. Na koncu mora bit odvetnik odgovoren sam za svoj produkt. Tako kot ni UI dovolj usposobljena za delo odvetnika, je tudi težava, če ni odvetnik dovolj izobražen o UI. Razumevanje delovanja orodji UI je bistvenega pomena za pomoč odvetnikom pri njihovi odgovorni uporabi in prepoznavanju morebitnih etičnih pomislekov.

Slika 3.: Bobby Ahmed, robot ima znanje o pravu, 2023

UI ne spreminja samo delovanja odvetniških pisarn, spreminja tudi izvajanje pravne izobrazbe. Ker je ena izmet težav UI neizobraženost odvetnikov o njej, so na nekaterih fakultetah uvedli svoje učne načrte tako, da vključujejo tečaje in usposabljanje na področju UI. Tako omogočajo študentom uspeh v tej spreminjajoči se stroki. Ker pa UI zelo vpliva na današnji svet, bo po vsej verjetnosti prišlo do sprememb, kot so nova pravila in smernice, Pravne storitve bodo bolj dostopne in struktura odvetniške družbe se bo spremenila.
Za izvedbo raziskave sem v iskalnik Google napisala AI in Law, saj, ko sem to napisala v slovenščini, nisem dobila veliko zadetkov. Ko sem si izbrala najbolj podroben članek, sem ga pregledala in poiskala dodatne vire, ki bi ga lahko dopolnili. Zraven sem še uporabljala orodje Chat GPT. Ko sem besedilo napisala, sem ga pregledala z uporabniškim vmesnikom, ki ga imamo v Word-u.

ZAKLJUČEK

Pravo se mi zdi zelo zanimiv in nenadomestljiv poklic, zato me je zanimalo, če se v pravu sploh uporablja UI. Pričakovala sem, da bo odgovor ne, a takrat se še nisem zavedala, da uporaba UI ne pomeni zamenjave poklica. UI lahko samo olajša delo odvetniku in ga ne nadomesti. Zavedala sem se, da je odvetništvo zelo zahteven poklic in mislim, da je zelo dobro, če obstajajo varne možnosti za olajšanja dela, sploh če to pomeni, da se lahko odvetnik bolj posveti stranki, saj je bil to od nekdaj problem. Še vedno pa se mi zdi uporaba UI malo tvegana zaradi varstva podatkov. Če bi bila jaz stranka, bi me motilo dejstvo, da so moji podatki zabeleženi z programsko opremo, v katero je možno vdreti. UI je še vedno zelo koristna, jaz sem pri delu uporabila Chat GBT in sem ga tudi prvič preizkusila. Zastavljala sem mu vprašanja, kot na primer, Kaj so prednosti UI v pravu? Ali bi lahko UI uporabljali na sodišču? Ali bi lahko UI nadomestila odvetnike? Katere so slabosti UI v pravu? In Kako deluje UI v pravu? Še vedno so možnosti, ki jih ima UI, nekaj novega zame in je ne znam dobro uporabljati. Je pa zelo dober občutek ko veš, da se ti ni treba zanašati samo na svoje znanje.

BESEDILNI VIRI:

AI for Lawyers/What is AI and How Can Law Firms Use it?.2008-2024.Clio.[28. 2. 2024].Dostopno na spletnem naslovu:< https://www.clio.com/resources/ai-for-la.wyers/lawyer-ai/>
AI for lawyers/ AI and Law: What are Ethical Considerations?.2008-2024.Clio.[28. 2. 2024].Dostopno na spletnem naslovu:https://www.clio.com/resources/ai-for-lawyers/ethics-ai-law/
AI for lawyers/Will AI Replace Lawyers?.2008-2024.Clio.[ 28. 2. 2024]. Dostopno na spletnem naslovu:https://www.clio.com/resources/ai-for-lawyers/will-ai-replace-lawyers/

SLIKOVNI VIRI:

Slika 2:AI image/limitless vision/ Adobe stock/( This illustration of artificial intelligence has in fact been generated by AI),objavljeno 08-06-2023, European Parlament,[Citirano updated19-12-2023 – 11:45], dostopno na spletnem naslovu: < https://www.europarl.europa.eu/topics/en/article/20230601STO93804/eu-ai-act-first-regulation-on-artificial-intelligence >
Slika 1: Dr Irene Pietropaoli, 2024BIICL, objavljeno 16 Oktober 2023,[Citirano 16 October 2023], dostopno na spletnem naslovu:< https://www.biicl.org/blog/69/use-of-artificial-intelligence-in-legal-practice>
Slika 3: Bobby Ahmed, 25 maj 2023,Linkedin,[Citirano Published May 25 2023],dostopno na spletnem naslovu: <https://www.linkedin.com/pulse/role-ai-law-replace-lawyers-bobby-ahmed >

Mentor: Peter Rau, prof.

Ljubljana, 28. 2. 2024

Spremenjeno 22. 5. 2024, Ljubljana


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja